Pstrąg w sezamie z trzema sosami

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania0,5 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg w sezamie z trzema sosami - przepis

Potrzebne produkty

  • 200 g filet z pstrąga
  • Mąka pszenna i kukurydziana
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki
  • Sezam czarny i biały 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Trzy sosy: sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy – ewentualnie mogą być takie jakie lubimy

Sposób przygotowania

Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę, oraz usunąć ości. Tak oczyszczony filet kroimy na paski, przyprawiamy solą i pieprzem i panierujemy w mące . Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części mąki pszennej i 1 część mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to mieszamy z wodą , tak aby powstało gęste ciasto. Następnie maczamy w nim paski ryby i panierujemy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy ojej w garnku, lub jeśli dysponujemy to we frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy poukładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek, dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY