Quiche z pstrągiem wędzonym

Stopień trudnościtrudny
Czas wykonania60 min
Ilość porcji6
Powrót do listy przepisów
Quiche z pstrągiem wędzonym - przepis

Potrzebne produkty

  • 300 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml śmietany 30%
  • 300 g filetu z pstrąga wędzonego
  • 1 mała cebula
  • Świeża dymka
  • 150 g masła
  • 7 jajek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g cukinii
  • 150 g sera cheddar, grujer

Sposób przygotowania

Z maki, masła, proszku do pieczenia i jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min., aby stwardniało. Następnie rozwałkować je na okrągłej brytfance o średnicy 30 cm, tak aby boki też były wyłożone ciastem. Bardzo istotne jest nakłucie ciasta widelcem w kilku miejscach. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190 oC i piec ok. 8min, tak aby ciasto się zrumieniło.

Ubijamy pozostałe jajka, dodajemy śmietanę, sól i dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy pokrojone filety z pstrąga i cukinie w pół plastrach oraz lekko zrumieniona drobno posiekana cebulę. Wszystko mieszamy i wylewamy na zimne ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 195 o C i pieczemy 6-8 min, następnie delikatnie wyjmujemy i posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie i zapiekamy kolejne 10-12 min. Ser powinien się ładnie zapiec. Całość kroimy na 6-8 porcji i posypujemy świeżą dymką. Najlepiej jest spożywać na ciepło.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY