Pstrąg z patelni z czosnkiem

Stopień trudnościłatwy
Czas wykonania1,5 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg z patelni z czosnkiem - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 pstrągi w całości
  • 100 g masła
  •  mąka do panierowania
  • 1,5 główki czosnku
  • 1 cytryna
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pstrąga czyścimy, myjemy i suszymy w papierowym ręczniku. Połówkę główki czosnku posiekać i przetrzeć , a następnie wymieszać z miękkim masłem i podzielić na dwie części. Jedną częścią natrzeć obficie rybę w środku, spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Cały czosnek przekroić w poprzek, tak byśmy mieli dwie połówki w skorupkach, posypać sola. Po godzinie wyjmujemy pstrąga z lodówki , nacinany w kilku miejscach, posypujemy sola i pieprzem oraz panierujemy w mące. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron do zarumienienia maki. W tym samym czasie smażymy połówki główek czosnku, tak aby zmiękły . Pod koniec położyć na rybie resztę masła i ją zazłocić. Podawać z plasterkami cytryny, a smażony czosnek ułożyć na rybie.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY