Pstrąg z rusztu z leśnymi grzybami

Stopień trudnościśrednio-trudny
Czas wykonania0,5 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg z rusztu z leśnymi grzybami - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 całe pstrągi
  • 200 g świeżych kurek
  • Sól, pieprz, cytryna
  • Olej
  • 200 g świeżych borowików
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 cebula

Sposób przygotowania

Pstrąga filetujemy, czyli odcinamy mięso od kręgosłupa, tak aby głowa i ogon były nadal połączone. Z tak przygotowanego fileta należy jeszcze usunąć ości. Następnie myjemy filety i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem. Kręgosłup układamy na brytfance i suszymy w piekarniku ok. 7 min. W temp. 180 oC . Do przygotowania sosu będziemy potrzebować cebule pokrojoną w drobna kostkę, następnie przesmażamy ja na oleju i dodajemy umyte kurki. Chwile jeszcze przesmażamy. Dodajemy śmietanę , przyprawiamy sola i pieprzem i dusimy na delikatnym ogniu.

Borowiki myjemy i kroimy na pół. Zwilżamy olejem, układamy na ruszcie i smażymy, aż się zrumienią. Filet układamy na grillu i grillujemy z obu stron tak, aby powstały ładne paski. Na talerzu układamy wysuszony kręgosłup, nalewamy sos, a na nim układamy filety. Dekorujemy połówkami borowików i plastrami cytryny.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY