Pstrąg z zimnej wody

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania0,6 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg z zimnej wody - przepis

Potrzebne produkty

  • 4 filety z pstrąga
  • 150 ml śmietany 30%
  • 250 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • koperek, rozmaryn
  • masło
  • 150 g grzybów leśnych (kurki, borowiki, podgrzybki)
  • 1 mała cebula
  • mąka
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia
  • cytryna

Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy, tak byśmy nie mieli w nich ziemi. Suszymy je ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekana cebulkę i delikatnie przesmażamy. Dodajemy grzyby oraz odrobine rozmarynu i dusimy kilka minut. Wrzucamy śmietanę, przyprawiamy sola i pieprzem i doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli ktoś lubi bardzo gęsty można dodać mąki. Filety z pstrąga oczyszczamy z brzuszków i usuwamy ości. Solimy i pieprzymy. Tak przygotowana rybę panierujemy w gęstym cieście przygotowanym z mąki, jajka i wody. W czasie kiedy przygotowujemy rybę, gotujemy ziemniaki w mundurkach uprzednio dokładnie umyte. Ugotowane ziemniaki przesmażamy na patelni z masłem i koperkiem. Filety z pstrąga smażymy na głębokim oleju, tak aby były złociste i chrupiące. Najlepiej po wyjęciu ryby z oleju odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układamy filety na sobie grzybowym, obok podajemy maślane ziemniaki. Dekorujemy cytryna i świeżym rozmarynem.

Nazwa jest nieco myląca – Zimna woda to część miejscowości Głuszyca za Wałbrzychem, będąca mekką polskich wędkarzy.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY