Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy, tak byśmy nie mieli w nich ziemi. Suszymy je ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekana cebulkę i delikatnie przesmażamy. Dodajemy grzyby oraz odrobine rozmarynu i dusimy kilka minut. Wrzucamy śmietanę, przyprawiamy sola i pieprzem i doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia sosu. Jeśli ktoś lubi bardzo gęsty można dodać mąki. Filety z pstrąga oczyszczamy z brzuszków i usuwamy ości. Solimy i pieprzymy. Tak przygotowana rybę panierujemy w gęstym cieście przygotowanym z mąki, jajka i wody. W czasie kiedy przygotowujemy rybę, gotujemy ziemniaki w mundurkach uprzednio dokładnie umyte. Ugotowane ziemniaki przesmażamy na patelni z masłem i koperkiem. Filety z pstrąga smażymy na głębokim oleju, tak aby były złociste i chrupiące. Najlepiej po wyjęciu ryby z oleju odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układamy filety na sobie grzybowym, obok podajemy maślane ziemniaki. Dekorujemy cytryna i świeżym rozmarynem.
Nazwa jest nieco myląca – Zimna woda to część miejscowości Głuszyca za Wałbrzychem, będąca mekką polskich wędkarzy.