Makaron z pesto i smażonym pstrągiem

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania0,3 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Makaron z pesto i smażonym pstrągiem - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 filety z pstrąga ok. 200 g
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Olej
  • 250 g makaronu papardell
  • Parmezan
  • Świeża bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy i przelewamy lekko zimną wodą . Filety z pstrąga oczyszczamy ,wyjmujemy ości i kroimy na paski ok. 2 cm. Delikatnie solimy i pieprzymy (można skropić sokiem z cytryny).

Rybę smażymy na patelni skropionej oliwą z obu stron po ok. 2 min. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pesto i makaron – razem przesmażamy. Na konie dodajemy pstrąga i delikatnie mieszamy. W zależności jak kto lubi potrawę można jeszcze posolić – ale należy uważać, ponieważ pesto jest słone samo w sobie.

Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.

Wskazówka : pesto będzie lepsze jeśli przygotujemy je sami.
To nic trudnego – potrzebujemy jedynie świeżej bazylii, parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i soli.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY