Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy i przelewamy lekko zimną wodą . Filety z pstrąga oczyszczamy ,wyjmujemy ości i kroimy na paski ok. 2 cm. Delikatnie solimy i pieprzymy (można skropić sokiem z cytryny).
Rybę smażymy na patelni skropionej oliwą z obu stron po ok. 2 min. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pesto i makaron – razem przesmażamy. Na konie dodajemy pstrąga i delikatnie mieszamy. W zależności jak kto lubi potrawę można jeszcze posolić – ale należy uważać, ponieważ pesto jest słone samo w sobie.
Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.
Wskazówka : pesto będzie lepsze jeśli przygotujemy je sami.
To nic trudnego – potrzebujemy jedynie świeżej bazylii, parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan, orzeszków pinii, oliwy z oliwek i soli.