Pstrąg pieczony z ziołowym nadzieniem

Stopień trudnościłatwy
Czas wykonania2,5 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg pieczony z ziołowym nadzieniem - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 szt. pstrąga
  • mix ziół (pietruszka, koperek, rozmaryn, tymianek, szałwia)
  • 100 g masła
  • pieprz, sól
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron oraz w środku. Masło wymieszać z posiekanymi ziołami i wysmarować obficie rybę w środku. Dla uzyskania lepszego smaku można zaszyć brzuch, żeby podczas pieczenia masło nie wypłynęło. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Folię spożywczą smarujemy masłem i układamy na niej pstrąga którego wcześniej nacinamy w kilku miejscach na krzyż. Szczelnie zamykamy folie. Pieczemy w temp. 200o C przez 20 min. a następnie odwijamy folie i dodajemy masło ziołowe. Zapiekamy już nie zawijając folii przez ok. 7-9 minut, aż masło się spiecze, a ryba wchłonie cały aromat. Można podać pstrąga w folii w której był pieczony lub z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty . Jeśli wolimy dużą ilość masła można w nacięcia na rybie wsmarować go więcej zaraz przed podaniem.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY