Pierożki z pstrągiem i szałwią

Stopień trudnościtrudny
Czas wykonania45 min
Ilość porcji4
Powrót do listy przepisów
Pierożki z pstrągiem i szałwią - przepis

Potrzebne produkty

  • 400 g maki pszennej
  • woda do ciasta
  • 1 cebula połowa doniczki świeżej szałwii
  • 4 jajka
  • 300 g filetu z pstrąga
  • 100 g masła
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

Oczyszczony filet z pstrąga ugotować , a następnie rozgnieść widelcem lub przemielić maszynka do mięsa. Wymieszać z posiekaną i przesmażoną na maśle cebulką , jednym jajkiem i drobno posiekaną polową części szałwii. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Mąkę wymieszać z pozostałymi jajkami, w razie potrzeby dodać wody. Rozwałkować dosyć cienkie płaty i pociąć na kwadraty ok. 5 cm. Na każdym kawałku ułożyć łyżkę nadzienia , składać na pół po przekątnej, a następnie rogi łączyć ze sobą tak aby powstało „uszko”.

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierożki gotować ok. 5 min. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Długość gotowania zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto. Wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem z posiekana szałwią.

*Jeśli wolimy tradycyjny kształt polskich pierogów możemy równie dobrze zrobić zamiast „uszek” zwykłe pierożki. Sugerujemy jednak nie robić ich zbyt dużych, by zupełnie nie odejść od pierwotnych założeń przy potrawie.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY