Oczyszczony filet z pstrąga ugotować , a następnie rozgnieść widelcem lub przemielić maszynka do mięsa. Wymieszać z posiekaną i przesmażoną na maśle cebulką , jednym jajkiem i drobno posiekaną polową części szałwii. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z pozostałymi jajkami, w razie potrzeby dodać wody. Rozwałkować dosyć cienkie płaty i pociąć na kwadraty ok. 5 cm. Na każdym kawałku ułożyć łyżkę nadzienia , składać na pół po przekątnej, a następnie rogi łączyć ze sobą tak aby powstało „uszko”.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierożki gotować ok. 5 min. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Długość gotowania zależy od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto. Wyłożyć na talerze i polać roztopionym masłem z posiekana szałwią.
*Jeśli wolimy tradycyjny kształt polskich pierogów możemy równie dobrze zrobić zamiast „uszek” zwykłe pierożki. Sugerujemy jednak nie robić ich zbyt dużych, by zupełnie nie odejść od pierwotnych założeń przy potrawie.