Pstrąg w płatkach migdałów

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania0,6 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg w płatkach migdałów - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 całe pstrągi
  • 1 cytryna
  • 150 g masła
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 100 g migdałowych płatków
  • Sól, pieprz
  • Gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania

Pstrągi umyć i osuszyć. Natrzeć w środku połówką masła i zetrzeć do środka skórkę cytryny. Z zewnątrz posypać sola i pieprzem. Na wysmarowaną  olejem folię aluminiową układamy pstrągi – każdy osobno i dajemy gałązkę rozmarynu, szczelnie zamykamy. Pieczemy ok. 25 minut  w temp. 180 o C. Po upływie tego czasu polewamy ryby resztą roztopionego masła z płatkami migdałów. Pieczemy ok. 5-6 min. Już przy otwartej folii do zrumienienia migdałów. Wykładamy na talerz i dekorujemy gałązkami rozmarynu, grillowanymi pomidorkami  koktajlowymi i plasterkami cytryn.

Aby ryba była bardziej soczysta należy ja ułożyć na błyszczącej stronie folii aluminiowej.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY