Roladki z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania0,6 h
Ilość porcji3
Powrót do listy przepisów
Roladki z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 filety z pstrąga po ok. 250 g każdy
  • Oliwki, suszone pomidory
  • Migdały
  • 6-9 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 500 g ziemniaków na puree + puree w proszku
  • Sól, pieprz, krem z octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Filety myjemy, oczyszczamy z ości. Usuwamy brzuszek, płetwy. Tak oczyszczone filety kroimy na ok. 6-9 plastrów, Rybę zawijamy w szynkę , a na górze układamy połówki oliwki i suszonego pomidora.

Ziemniaki gotujemy i dobrze ubijamy na puree. Dodać odrobine masła i puree w proszku aby było sztywniejsze. Chodzi o to żeby podczas zapienia nie rozpłynęły się. Formujemy stożek i obtaczamy go w migdałach. Roladki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 oC przez ok. 8-10 minut, tak aby się ładnie zrumieniły . Puree pieczemy ok. 5 min. W tym samym czasie co roladki. Układamy na talerzach i oblewamy kremem balsamicznym i posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Wskazówka: By nie tracić czasu na przygotowanie dania - pstrąga oprawiamy podczas gotowania ziemniaków. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można użyć innej tego typu np. serrano, prosciutto, etc.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY