Pikantna zupa prowansalska z pstrągiem i suszonymi pomidorami

Stopień trudnościtrudny
Czas wykonania1 h
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pikantna zupa prowansalska z pstrągiem i suszonymi pomidorami - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 pstrągów ok. 400 g
  • Puszka pomidorów pelatti
  • Oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól pieprz
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • Pęczek włoszczyzny
  • 0,5 opakowania ziół prowansalskich
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

Rybę umyć, pokroić na dzwonki o szerokości ok. 1,5 cm. Dla 2 osób będziemy potrzebować 6 sztuk. Całą resztę ryby – głowę, ogon i włoszczyznę włożyć do garnka i zalać ok. 3 litrami wody. Gotować 30 min., w międzyczasie należy zdejmować pojawiająca się „szumowinę”. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie wraz z ziołami prowansalskimi i startym czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i pokrojoną na cieniutkie paseczki papryczkę chilli (bez nasion).

Całość dodać do oczyszczonego wywary z ryby i woszczyzny. Można tez go przelać przez sito. Gotować ok. 20 min. Dzwonki z pstrąga opanierować w mące i usmażyć na oliwie na złoty kolor wraz z suszonymi pomidorami . Gotowa zupę wylewamy na miseczki i, układamy rybę i pomidory , dekorujemy listkiem świeżej bazylii i plastrem cytryny.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY