Węgierska wariacja gulaszowa z gałuszkami

Stopień trudnościtrudny
Czas wykonania2 h
Ilość porcji4
Powrót do listy przepisów
Węgierska wariacja gulaszowa z gałuszkami - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 filety z pstrąga
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • słodka papryka w proszku
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • ciasto na kluseczki (1 szklanka mąki, 1 jajko, szczypta soli i proszku do pieczenia)
  • włoszczyzna
  • 150 g czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • 200 g ziemniaków
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie dania składa się z kilku etapów. Najpierw gotujemy ok. 1,5 l delikatnego wywaru na włoszczyźnie, możemy wedle uznania dodać porcje rosołowa. Oczyszczamy filet z pstrąga, obcinamy brzuszek, skórę i usuwamy ości. Odstawiamy do lodówki.

Siekamy cebule i przesmażamy ja na smalcu do zrumienienia, jest to bardzo istotne i zgodne z zasadami kuchni węgierskiej. Dodajemy czerwona paprykę w proszku ok. 3-4 łyżek (wywar powinien być czerwony) i podlewamy kilkom a łyżkami wywaru i wrzucamy posiekane na krążki 2 papryczki chilli, pokrojonego pstrąga i świeżą paprykę pokrojona w paski. To wszystko przesmażamy i dolewamy ok. 11,2 l wywaru i gotujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę 0,5 cm ziemniaki. Na sam koniec dodajemy do zupy galuszki.

Aby przygotować dobre galuszki musimy przesiać mąkę przez sito, dodać jajko, proszek do pieczenia, sól i wlać tyle wody aby można było wyrobić ciasto. Ciasto nie może się lepić do naczynia w którym je wyrabiamy. Do formowania kluseczek, które będziemy wrzucać bezpośrednio do zupy przyda nam się łyżka. Kluseczki gotować ok. 3-4 minuty, a dzięki nim zupa się zagęści. Zupę rozlać do misek, a na środku zrobić „kleksa” z kwaśnej śmietany, udekorować natka pietruszki i słodką papryką w proszku.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY