Pstrąg pieczony w szynce parmeńskiej

Stopień trudnościśredni
Czas wykonania35 min
Ilość porcji2
Powrót do listy przepisów
Pstrąg pieczony w szynce parmeńskiej - przepis

Potrzebne produkty

  • 2 pstrągi ok. 300 g jeden
  • 1 bagietka
  • 1 cytryna
  • Sól pieprz
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g masła
  • 1 główka czosnku
  • Świeże zioła (pietruszka, rozmaryn)

Sposób przygotowania

Na początku musimy oczyścić i umyć pstrąga, następnie osuszyć go papierowym ręcznikiem. 1/3 części masła mieszamy z posiekanymi ziołami i smarujemy rybę obficie w środku, aby aromat wniknął w mięso. Następnie doprawione solą i pieprzem ryby ciasno owijamy plastrami szynki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C, Jeżeli posiadamy siatkę do pieczenia ryb można jej użyć i włożyć w nią pstrąga. Jeżeli nie posiadamy kładziemy ryby na folii aluminiowej wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 25 minut, w miedzy czasie kroimy bagietkę na kromki, a czosnek na połowę i solimy. Czosnek wkładamy do piekarnika na ok. 6 min. aby zmiękł, a bagietkę na 2 min. Kromka powinna zrobić się krucha i chrupiąca. Układamy całość na talerzu, dodajemy kostkę z pozostałego masła wymieszanego z czosnkiem i rozsmarowujemy na pstrągu lub grzankach i skrapiamy sokiem z cytryny.

ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY