Walory pstrąga

Na zdrowie

Ryby są niezbędnym elementem diety, uzupełniającym dietę człowieka w elementy i składniki niezbędne do utrzymania kondycji i zdrowia, a szczególnie ważne dla rozwoju dzieci. Jednym z głównych czynników plasujących ryby na drabinie wartości odżywczych, są kwasy tłuszczowe omega3. Tłuszcze, niezbędne dla rozwoju i życia każdego organizmu, mogą być również przyczyną problemów – zwłaszcza przy ich nadmiarze lub niewłaściwym metabolizmie. Najmniej ryzykownymi są tzw. tłuszcze nienasycone, pośród których tłuszcze omega3 pozbawione są właściwie wszelkich właściwości negatywnych. Ponadto pomagają one syntetyzować witaminę D3, oraz rozpuszczać i asymilować wiele innych witamin. Kwasy omega3 są domeną ryb, ich zawartość zależy od środowiska bytowania i diety poszczególnych gatunków.
Największe stężenie kwasów omega3 posiadają drapieżne ryby słonowodne – tym większe im zimniejsze są wody w których żyją, najmniejsze ryby roślinożerne żyjące w słodkich wodach ciepłych. Pstrąg jako ryba dwuśrodowiskowa (żyje zarówno w wodach słodkich jak i słonych), drapieżna i zimnolubna, ma ogromny potencjał jako lider w zawartości kwasów omega3, nawet w przypadku hodowli w wodach słodkich. Dodatkowo pstrągi to bogate źródło substancji odżywczych, przede wszystkim lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka.

Na urodę

Chude mięso i wysoka zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 to także ważne zalety pstrąga w kontekście wpływu diety na wygląd człowieka. Omega 3 przyczyniają się bowiem do zdrowego wyglądu cery i włosów. Niska zawartość tłuszczów sprawia zaś, że mięso pstrąga sprawdza sie jako składnik każdej diety.

Przede wszystkim smak

Pstrąg jest rybą o delikatnym smaku, idealnie komponującym się niemal we wszystkich kompozycjach smakowych. Począwszy od formy – w zależności od wielkości, pstrąg może być przyrządzany w całości, w formie filetów bądź dzwonków, na rynku dostępne są wszelkie wielkości – począwszy od „porcyjnej” – ok. 300 g na dużych, kilkukilogramowych sztukach stanowiących świetny zamiennik łososia. Poprzez formę przyrządzania – pstrąg nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, gotowania i wędzenia – wybornie smakuje również w daniach marynowanych i surowych typu sushi czy sashimi. Skończywszy na nutach smakowych – od delikatnej wersji soute, przez dania słone i pikantne, do słodkich i słodko-kwaśnych w kompozycji z orientalnymi owocami i warzywami. Pstrąg jest idealną rybą do kuchennych eksperymentów.

Ekologicznie hodowany

Zarówno w warunkach naturalnych, jak i hodowlanych pstrąg wymaga chłodnej i czystej wody bogatej w tlen. W naturze pstrągi żyją w wartkich rzekach i potokach, z czystą i bogatą w tlen wodą. Warunki takie są niezbędne do życia ryb łososiowatych, identyczne muszą być więc zapewnione w hodowli tych ryb. Wpływają one na jakość i smak mięsa pstrągów – gwarantując ich najwyższy poziom. W Polsce warunki do bytowania i hodowli pstrągów występują niemal na całym obszarze kraju. Największa koncentracja wód spełniających kryteria pstrągów, to obszary pomorskie i górskie. Jednak niemal w każdym miejscu Polski można znaleźć w najbliższej okolicy gospodarstwo albo punkt sprzedający żywe pstrągi.

Polska jest krajem o dość młodej tradycji hodowli pstrąga. Poza pojedynczymi przypadkami, hodowla tej ryby zaczęła się profesjonalizować w latach 70-tych XX wieku, jej największy rozwój przypadł na przełom wieków. Dzisiaj produkcja pstrąga plasuje się na 5-6 miejscu w UE, należy jednak do jednej z najnowocześniejszych w Europie. W odróżnieniu jednak od pozostałych krajów, Polska posiada ogromny potencjał rozwoju tej branży – na który składają się zasoby naturalne (rzeki i potoki), znajomość nowoczesnych technologii (których znaczna część powstała w kraju), jedyne w Europie zaplecze specjalistycznego szkolnictwa wyższego w zakresie ichtiologii.

Coraz częściej kiedy mowa o żywieniu, spotykamy się z terminologią „produkcja żywności”. Kiedyś termin ten dotyczył przemysłu przetwórczego, dzisiaj coraz częściej używa się go w odniesieniu do rolnictwa. Sformułowania „produkcja zbóż”, „produkcja drobiu” czy „produkcja trzody chlewnej” nie dziwią już nikogo. Od lat toczy się gonitwa technologii rolniczych z rosnącym przyrostem naturalnym na świecie, w cieniu którego funkcjonuje, trochę niezauważenie hodowla ryb. W dobie ogromnego postępu w „produkcji żywności”, w porównaniu do pozostałych gałęzi rolnictwa hodowla ryb rozwija się dość konserwatywnie. Głównym powodem jest środowisko niezbędne do hodowli ryb, jakim jest woda. W odróżnieniu od powietrza potrzebnego do wytwarzania pozostałych form żywności, woda ma ograniczone zdolności do rozpuszczania i przenoszenia tlenu, niezbędnego dla wszelkich form życia. Ponadto woda wykorzystywana do hodowli ryb podlega ścisłemu monitoringowi środowiskowemu, w przeciwieństwie do powietrza, do którego najwięcej dwutlenku węgla trafia właśnie z rolnictwa. W efekcie, hodowla ryb jest najbardziej zbliżoną do form naturalnych metodą pozyskiwania białka, dodatkowo Polska jest jednym z kilku krajów UE posiadającym kompleksowe regulacje prawne ograniczające wpływ na środowisko hodowli ryb, które uznawane są za jedne z najefektywniejszych.
 
Powrót do listy artykułów
ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY