Pstrąg – historia hodowli w Polsce

Nasze tradycje i doświadczenie w hodowli tej szlachetnej ryby sięgają połowy XIX wieku! Już w 1850 roku w Dubiu koło Krakowa wybudowano wylęgarnię rodzimych ryb łososiowatych. Około 1882 toku sprowadzono do polski ikrę pstrąga tęczowego i źródlanego. Wszystkie te działania były ukierunkowane na zarybienie potoków i rzek Galicji oraz zaboru pruskiego w cenione przez wędkarzy ryby łososiowate. Około roku 1904 rozpoczęto hodowlę pstrągów w Złotym Potoku (powiat częstochowski). Przez II wojną światową rozwijały się w różnych regionach kraju zarówno ośrodki zarybieniowe, jak i hodowle ryb konsumpcyjnych. W latach powojennych rozwijano zarówno produkcję na cele wędkarskie, jak i hodowlę ryb konsumpcyjnych, jednak prawdziwy rozkwit hodowli pstrągów nastąpił po 1989 roku. Dzięki determinacji prywatnych hodowców oraz wdrożeniu nowoczesnej technologii karmienia ryb Polska stała się pod koniec lat 90. XX wieku jednym z siedmiu czołowych, europejskich producentów pstrągów!

Pstrągi są cenione na całym świecie, dlatego ich hodowla prowadzona jest w wodach słodkich w już 67 różnych krajach; nawet tak egzotycznych jak Madagaskar, do którego ikrę pstrągów sprowadzono z… Polski!
Polska, pod względem wielkości produkcji pstrągów słodkowodnych (produkcja roczna waha się między 15 000 a 18 000 ton rocznie), jest ich dziewiątym producentem na świecie oraz szóstym producentem w Europie. Polska jest również potentatem w produkcji wędzonego pstrąga w formie porcyjnych filetów, które są podstawową formą spożycia tych ryb na rynku niemieckim – największym w Europie. Na terenie Polski znajdują się przetwórnie pstrąga należące do czołowych niemieckich i duńskich marek, ale i rodzimy przemysł przetwórczy – młody i najnowocześniejszy w Europie, który zaczyna mieć coraz większy udział w sprzedaży. Inni znaczący hodowcy pstrągów to: Włochy, Francja, Hiszpania, Niemcy i Dania.

Silna pozycja krajowej akwakultury pstrągowej to efekt doświadczenia i tradycji, wykształconych kadr (ponad 70% hodowców pstrągów to ichtiolodzy z dyplomami uczelni wyższych) oraz posiadanych przez nasz kraj zasobów czystej, płynącej wody, spełniającej potrzeby życiowe pstrągów. Ryba ta może być produkowana tylko tam, gdzie obiekty hodowli ryb zasilane są odpowiednią ilością wartko płynącej wody – z rzek, strumieni albo podziemnych źródeł. Takie warunki istnieją w kilku regionach naszego kraju. Najwięcej hodowli zlokalizowanych jest na Pomorzu Gdańskim i Pomorzu Zachodnim, gdzie rzeki i rzeczki mają reżim wodny podobny do górskich potoków. Pstrągi hoduje się także na Pojezierzu Zachodnim, na Pojezierzu Warmińsko-Mazurskim oraz w rejonach podgórskich, a także w innych częściach kraju, jak chociażby na Lubelszczyźnie.
 
Powrót do listy artykułów
ORGANIZATOR AKCJI
 
PARTNER HANDLOWY